Нади Йога

Нади йога е практика, с несложни движения и асани, която се практикува по такъв начин, че оказва благотворно въздействие върху всяка част на тялото и води до усещане за вътрешна хармония и радост.
Това е една мека и неинтензивна форма на йога. Целите на практиката са рехармонизацията на потока на енергията протичащ в тялото през така наречените „нади“ – енергийни канали. Като в резултат на това се постига успокояване на емоциите, яснота на ума и усещане за благополучие.

Надите са енергийните канали, които преминават през тялото и позволяват на жизнената енергия (позната в Индия като прана, в Китай като Чи, в Япония като Ки, в дервишката традиция като Оя) да достига до всички части на тялото. Надите са свързани помежду си, с чакрите (енергийните центрове) и с енергията на заобикалящият ни свят и заедно с нервната система, са също канали за предаване на информация от и към тялото до всеки орган и клетка. Според философията на Нади йога, всеки физиологичен, емоционален, ментален и духовен проблем, а също така и всеки проблем свързан с взаимодействията ни със заобикалящият ни свят, е свързан преди всичко с блокажи и нарушения на движението на енергията в енергийните канали. Техниките на Нади йога правят възможно освобождаването от тези блокажи и възстановяването на свободният поток на енергията в тялото, което води до възстановяване на здравето, на емоционалното равновесие и на усещането ни за хармонично съществуване в този свят.

Да се вслушаме в тялото си

Всяка от асаните има специфично въздействие – релаксиращо или стимулиращо; активиращо енергийният поток или позволяващо на енергията да се акумулира в тялото, като асаните са подредени по такъв начин, от началото до края на сесията - в изправена позиция, в седяща позиция или в легнало положение, че да ни превеждат през процеса на рехармонизация, в най-подходящият за това ред и последователност.

Практикувайки тези асани осъзнато, ние постепенно развиваме все повече и повече, онази фина интуиция и възприятия, които ни помагат много по-бързо и лесно да усещаме онова, което е добро за нас и онова, което е добре да избягваме, за да живеем един хармоничен живот в здраве и благоденствие.